Uitvoerenden
Trainingen en cursussen voor uitvoerenden zijn er genoeg in Nederland. Deels om te voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals BHV en VCA. Deels om de vakkennis te verhogen (gebruik kettingzaag bijvoorbeeld) om de werkzaamheden beter en meer verantwoord uit te voeren.
Maar dan heb je in opleidend Nederland de bovengrens van de opleidingen voor uitvoerenden wel bereikt.
Wij gaan door die grens heen.
De kennis en kunde van uitvoerenden wordt vaak door leidinggevenden niet direct herkent.
De reden is dat er verschillende ‘talen’ worden gesproken waardoor er vaak onduidelijkheid ontstaat over de motivatie van uitvoerenden of wat ze nu precies bedoelen en willen.
Vaak hebben de uitvoerenden ook geen benul van de taken en verantwoordelijkheden van hun direct leidinggevenden.
Om hier verandering in aan te brengen is de training “Omgaan met je leidinggevende’ ontwikkeld.
Deze training is de opstap voor uitvoerenden die boven de gebruikelijke vaktrainingen willen uitstijgen om door te kunnen stromen naar een hoger niveau

Omgaan met je Leidinggevende
Doel
Het doel van deze training is om uitvoerenden en leidinggevend elkaar goed te kunnen begrijpen. Erg veel misverstanden ontstaan doordat deze twee onderdelen elkaar niet juist begrijpen. Ze bedoelen hetzelfde maar hebben een ander taalgebruik, drukken zich op een andere wijze uit en hebben vaak een andere belevingswereld.
Om dit op te lossen is deze training gemaakt.
De uitvoerenden ontwikkelen een ander taalgebruik, leren dingen anders te formuleren en leren de leidinggevenden anders te verstaan.
Andersom leren leidinggevenden de uitvoering goed te verstaan, ontwikkelen het besef dat er wel degelijk veel kennis en kunde aanwezig bij de uitvoering.
Deze training is een zeer goede opstap voor uitvoerenden die zich persoonlijk verder willen ontwikkelen naar een hoger abstractie niveau.
Doelgroep
Deze training is bedoeld uitvoerenden die veel te maken hebben met direct leidinggevenden en voor leidinggevenden die veel met uitvoerenden te maken hebben.
Door deze twee groepen elkaar beter te laten verstaan en begrip te kweken voor hun belangen zal een sterk team kunnen ontstaan.
Opzet
De training bestaat uit 4 dagdelen. Deze kunnen ook in de avond worden gegeven.
Structuur opleiding
Het gaat vaak om houding en gedrag. Niet alleen tussen leidinggevende en uitvoerenden maar ook het gedrag van uitvoerenden die veel te maken hebben met opdrachtgevers of vertegenwoordigers van opdrachtgevers. Houding, gedrag, bewustwording en communicatie vormen de kapstok voor deze training
De volgende onderwerpen worden behandeld
- Wat wil je zeggen tegen wie
- Verantwoordelijkheden van de ander
- Eigen positie
- Doelen stellen
- Tegenslag en verantwoordelijkheid
- Leidinggeven
Wat wil je zeggen tegen wie?
Besef van hetgeen je eigenlijk bedoelt te zeggen. Maar nog belangrijker is vaak hoe je het zegt. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Maar helaas kan niet iedereen verstaan wat er gezongen wordt.
Verantwoordelijkheden van de ander
Dit deel gaat over de verantwoordelijkheden van de ander. Vaak is niet zichtbaar welke verantwoordelijkheden de ander heeft naast hetgeen zichtbaar is.
Hiermee wordt duidelijk waarom leidinggevenden soms reageren zoals je het niet verwacht.
Eigen positie
Waar sta je zelf in het werkproces en wat zijn je eigen verantwoordelijkheden? Met andere woorden: wanneer trek je de grens als een leidinggevende van mening is dat je werkzaamheden moet verrichten waar je geen verantwoordelijkheid voor kunt en mag dragen?
En wanneer ga je zelf werkzaamheden uitvoeren waar je geen verantwoordelijkheid voor kunt en mag dragen?
En hoe ga je dat zeggen? Het is vrijwel altijd de toon en niet de boodschap die leid tot misverstand en weerstand.
Doelen stellen
Deze training heeft als uitgangspunt dat je vakinhoudelijk voldoende bent onderlegt. Je hebt je vaktrainingen gehad zoals bijvoorbeeld VCA of andere specifieke trainingen.
Deze training is bedoeld om je een trapje hoger te brengen op je algemene ontwikkeling. Dan is het nuttig om je doelen voor de korte termijn en voor de lange termijn op te stellen. En om dit te communiceren met jet leidinggevende.
Dit deel helpt je daarmee.
Tegenslag en verantwoordelijkheid
Wat nu als dingen niet gaan zoals je had gedacht dat het wel zou gaan? Kortom, hoe ga je om met tegenslag? En wat valt deze tegenslag wel of niet binnen je verantwoordelijkheden?
Dit onderdeel gaat hier uitgebreid op in en geeft veel aanknopingspunten om deze cruciale fase goed op te kunnen vangen.
Leiding geven
Je hoort vaak opmerkingen over de manier van leidinggeven.
Maar hoe zit het eigenlijk in elkaar?
Dit onderdeel geeft zicht op verschillende manieren en stijlen van leidinggeven. Pas als je kennis van iets hebt kun je kritiek leveren. Ook leer je dat kritiek heel nuttig is en een prima instrument is om verbeteringen door te voeren. Als je elkaar maar kan verstaan.
Als je zelf in de toekomst leiding wil gaan geven is dit onderdeel een goed begin, je kan immers je eigen beleving van leidinggeven combineren met de theorie van leidinggeven.
Tevens is dit onderdeel een aanzet tot persoonlijke groei. Je leert bijvoorbeeld ook hoe je jezelf leiding kan geven.